Print
PDF

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο ψυχολόγο

choose-doctorΕίναι πολύ σημαντικό το γεγονός για όσους έχουν φτάσει μέχρι εδώ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πάρει την ευθύνη για τον εαυτό τους και έχουν αποφασίσει να του προσφέρουν κάτι το εντελώς ανακουφιστικό και δημιουργικό ταυτόχρονα.

Αυτό που απομένει είναι να επιλέξουν τον (κατάλληλο) ειδικό που θα τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων τους. Αυτό που θα πρέπει πρωτίστως να γνωρίζουν είναι ότι οι ψυχολόγοι διακρίνονται με βάση την προσέγγιση που ακολουθούν π.χ. κλινικός ψυχολόγος, εργασιακός ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος κτλ. Είναι το αντίστοιχο από αυτό που συμβαίνει με τα επαγγέλματα των ιατρών, π.χ. ιατρός γυναικολόγος, χειρούργος ορθοπεδικός, αλλεργιολόγος, ενδοκρινολόγος κτλ.

Θα ήταν εύλογο αν ρωτούσε κάποιος  «Μα γιατί να υπάρχουν διαφορετικοί ψυχολόγοι και να μην υπάρχει ένας που να αναλαμβάνει όλα τα προβλήματα»; Να και η απάντηση. «Πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι με διαφορετική κατεύθυνση – προσέγγιση γιατί αυτό σημαίνει ότι κάθε πρόβλημα παρατηρείται και διερευνάται από την αντίστοιχη σκοπιά του».

Έτσι για παράδειγμα, ο ψυχολόγος σύμβουλος οικογένειας θα προσπαθήσει να διερευνήσει το πρόβλημα ενός ενήλικα και μέσα από τους διάφορους οικογενειακούς παράγοντες και μηχανισμούς που μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα. Αντίστοιχα, ένας ψυχολόγος με ψυχαναλυτική κατεύθυνση θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και μέσα από τα βιώματα των παιδικών τραυμάτων, δηλαδή όταν ένα παιδικό τραύμα δημιούργησε σειρά από συμπτώματα που δυσκολεύουν τον ενήλικα στην τωρινή ζωή του.

Δεν είναι τυχαία η προσέγγιση που ακολουθεί ο ψυχολόγος. Αυτό συνέβη γιατί ο ίδιος μπόρεσε να λύσει τα δικά του θέματα μόνο μέσω αυτής της προσέγγισης. Ένιωσε δηλαδή ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση π.χ. ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, ήταν αυτή που του ταίριαζε περισσότερο από κάποια άλλη στην επίλυση των προβλημάτων του.

Επομένως, για την επιλογή του κατάλληλου ψυχολόγου ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει κατά νου ότι ο ειδικός πρέπει:

  1. Να έχει ικανοποιητική μόρφωση, γνώση και εκπαίδευση στον τομέα που τον αφορά
  2. Να έχει αρκετή εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο της δουλειάς του.
  3. Να έχει περάσει από την ίδια διαδικασία ως θεραπευόμενος.
  4. Να ταιριάζει με την προσωπικότητα και το ύφος του ενδιαφερόμενου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μόνο εργαλείο του ψυχολόγου είναι ο εαυτός του. Επομένως εκτός των άλλων, είναι και η προσωπικότητά του εκείνη που θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στον ενδιαφερόμενο για να ανοίξει την ψυχή του.
  5. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν ο ειδικός να έχει το ίδιο φύλλο με το δικό τους (π.χ. άντρας θεραπευόμενος και άντρας ψυχολόγος) γιατί έτσι μόνο αισθάνονται οικεία με την διαδικασία. Άλλοι πάλι, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Σε όποια κατηγορία κι αν βρίσκεστε, να ξέρετε ότι αυτό που μετράει είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός, φτάνει να υπάρχει ο κατάλληλος συνοδοιπόρος (θεραπευτής).